Kako s prehrano uravnati krvni sladkor?

Brezvoljnost in nenehen občutek lakote sta pogosti posledici nihanja sladkorja v krvi. Potem je tukaj še tista želja po sladkem, ki se ji tako težko upreš. Vse to pa predstavlja obremenitev oziroma stres za tvoje telo, na dolgi rok pa lahko pripelje do bolezni diabetesa tipa 2, vedno bolj razširjene bolezni s številnimi zapleti. Nihanje krvnega sladkorja lahko povzroči tudi otrdevanje in zožanje žil, kar poveča možnost za srčni napad ali srčno kap.

Najpogostejši dejavniki, ki lahko vodijo do nastanka sladkorne bolezni tipa 2 so povečana telesna teža, debelost trebušnega tipa, telesna neaktivnost, prekomerno uživanje maščob in prekomerno pitje alkohola.

Preventivni ukrepi, namenjeni zmanjševanju nevarnosti za diabetes z uravnavanjem krvnega sladkorja, so zato izjemno pomembni. Z majhnimi koraki deluješ preventivno, veliko pa lahko narediš sama s pravilnim in zdravim načinom prehranjevanja. Prehrana namreč predstavlja velik del zdravega življenjskega sloga, s katerim vzdržuješ normalne vrednosti krvnega sladkorja, lipidov in krvnega tlaka, ter zmanjšuješ možnost kasnejših zapletov morebitne sladkorne bolezni.

ZDRAVA PREHRANA, PREHRANJUJ SE ZDRAVO, KRVNI SLADKOR, NIHANJE KRVNEGA SLADKORJA, ZDRAVE PREHRANJEVALNE NAVADE

5 nasvetov za naravno uravnavanje krvnega sladkorja

Zate sem pripravila nekaj enostavnih nasvetov, kako lahko na naraven način uravnaš krvni sladkor in preprečiš nastanek diabetesa s pravo prehrano.

1. Ne izpuščaj obrokov

Pomembno je, da obroke razporediš enakomerno tekom dneva tako, da je glavni del v prvih dveh tretjinah dneva, večerja pa naj bo lahka. Zajtrka ne izpuščaj, saj se bo tvoj apetit prebudil proti večeru, ko boš hotela nadoknaditi zamujeno. Uživaj med 3 do 5 obrokov dnevno brez vmesnih prigrizkov.

2. Izogibaj se enostavnim ogljikovim hidratom

Čeprav so ogljikovi hidrati najboljši vir energije, lahko ob prekomernemu vnosu povzročijo, da krvni sladkor niha. Izdelki iz bele moke in večina slaščic spadajo med enostavne ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom in povzročijo, da se krvni sladkor hitro zviša. Če boš omejila vnos enostavnih ogljikovih hidratov in iz prehrane izločila belo moko in beli sladkor, boš zagotovo naredila veliko proti nastanku diabetesa.

3. Upoštevaj razmerje živil na krožniku

Pri kosilu in večerji naj vsaj polovico krožnika predstavlja neškrobna zelenjava, četrtino kvalitetne beljakovine, kot so divje ribe in ekološko meso, četrtino pa polnovredni ogljikovi hidrati, kot so polnozrnata žita in stročnice.

4. Poskrbi za magnezij

Magnezij v veliki meri vpliva na dejavnost inzulina in njegovo sproščanje v kri. Zato si večkrat privošči zeleno solato, mandlje, špinačo, sojo, žita, kakav, fige ter semena sončnic in bučk. Ta živila vsebujejo veliko magnezija, brez katerega je presnova sladkorja lahko motena.

5. Uživaj topne vlaknine

Za naravno uravnavanje krvnega sladkorja so vlaknine zelo koristne, še posebej topne. Vsebujejo jih ovseni kosmiči, oreščki, stročnice, jabolka, borovnice, pomarančne in večina zelenjave. Hrana, bogata z vlakninami, upočasni absorpcijo ogljikovih hidratov v črevesju, kar prepreči hiter dvig ali upad sladkorja v krvi. Hkrati te bodo živila z večjo vsebnostjo vlaknin hitreje nasitila.

Če se želiš naučiti več o zdravem načinu prehranjevanja in pripravi prehranskega načrta, te vabim k vpisu na trimesečni program »Globok pogled v moj krožnik«. Skupaj s prehransko nutricionistko boš izvedela, kako z zdravim načinom prehranjevanja lahko izboljšaš svoje zdravje in počutje. Več o programu: https://www.omega-svetovanje.si/storitve/globok-pogled-v-moj-kroznik/.

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja