Kako premagati negativnost?

Si se kdaj zalotila, da ti je ena slaba misel pokvarila večino dneva, čeprav si imela sicer precej dober dan? Se osredotočaš zgolj na negativnost in svoje napake kljub vsemu lepemu, kar je mogoče opaziti v okolici? Tako običajno delujemo, če smo nagnjeni k negativni pristranskosti oziroma negativni naravnanosti.

Negativni dogodki na naše možgane vplivajo precej bolj kot pozitivni, kar lahko močno vpliva na vedenje, odločitve in seveda na vse odnose, če se ne naučimo prepoznati negativnosti in je imeti pod nadzorom. Večina nas prej zazna negativne dražljaje okolice in se nanje tudi lažje osredotočimo v primerjavi s pozitivnimi. To je velikokrat tudi razlog, zakaj je slabši prvi vtis težje popraviti in zakaj imajo travme iz preteklosti lahko dolgotrajne posledice. Če si nagnjena k negativnosti, boš v skoraj vseh interakcijah in odnosih opazila negativne stvari, ki se ti bodo vtisnile v spomin za dlje časa.

Negativnost vpliva na tvojo fizično raven, zato lahko poslabša že obstoječe zdravstvene težave, ali pa ovira postopek zdravljenja. Misli in čustva vplivajo na živčni sistem in žleze z notranjim izločanjem, kar lahko vpliva na delovanje organov. Ko zaznaš nevarnost, postaneš napeta in lahko pride do poslabšanja prebave. Če je negativnost v središču tvojega življenja, se v tebi zadržujejo odpadne snovi in strupi.

Očisti um negativnosti in ohrani pozitivno naravnanost

Miselna naravnanost je tvoje okno v svet. Dobro razvita pozitivna miselna naravnanost je ključnega pomena pri doseganju ciljev, obilja in ohranjanju zdravja. S tabo delim nekaj najboljših nasvetov, ki ti bodo pomagali pri premagovanju negativnosti in lažjemu ohranjanju pozitivne miselne naravnanosti:

1. Spremeni težave v priložnost

Prenehaj kriviti druge za svoje napake, hkrati pa ne krivi sebe za lasten neuspeh. Prevzemi odgovornost za napako in se iz nje nekaj nauči. Glej nanjo kot na motivacijo za tvoj napredek in rast, kot na storjeno napako ali kot na učno izkušnjo, da podobnih napak ne boš več ponavljala.

2. Bodi drzna

Negativna miselna naravnanost se lahko pojavi tudi v trenutkih previdnosti na poti do tvojega cilja. Če imaš vedno občutek, da potrebuješ plan B preden narediš naslednji korak, te to lahko zadrži pri doseganju tvojih ciljev. Prav je, da razmišljaš o tveganju, vendar te pretirana previdnost lahko tudi ohromi.

3. Zaupaj v svoje sposobnosti

Pridejo obdobja, ko je težko verjeti vase in v svoje talente. Če želiš razviti pozitivno miselno naravnanost, moraš najprej misliti dobro o sebi in preprosto moraš zaupati v svoje sposobnosti. Vedno obstajajo ljudje z enakim znanjem in spretnostmi, vendar nihče nima enake osebnosti in talentov kot jih imaš ti.

4. Sledi svojim željam in ciljem

Zapiši razloge, zakaj misliš, da stopaš po tej izbrani poti. Ta seznam razlogov poglej vsakič, ko ne boš verjela vase, boš imela preveč dela ali pa se bodo pojavile negativne misli vezane na tvoj uspeh. Spomni se, zakaj počneš to kar počneš, in kaj te pri tem osrečuje.

Lahko ti pomagam spoznati, da zdravje in notranje ravnovesje ni noben privilegij ampak dosegljiv cilj. Samo stopiti je potrebno na ta most nazaj do sebe. Stopi z mano v kontakt, da vidiva, kako ti lahko pomagam: https://www.omega-svetovanje.si/kontakt/.

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja