Kaj ti sporočajo bolečine v hrbtu in kako jih odpraviti?

Si vedela, da se za bolečinami v hrbtu velikokrat skrivajo neizražena čustva? Verjetno si se vsaj enkrat v življenju že srečala z bolečinami v hrbtu, ki so te neusmiljeno prikovale na posteljo. Saj veš, tisti nenadni sunek bolečine v hrbtu, ki te prisili v obisk zdravnika in posledično protibolečinskih tablet ali celo injekcij. Običajno vse skupaj pospremijo še terapije, raztezanje in masaže, ki za nekaj časa tudi pomagajo. A na tak način si odpravila le simptome, ne pa tudi vzroka za nastanek bolečine v hrbtu.

Morda ravno v tem trenutku trpiš za bolečinami v križu, vratu ali rami, težave pa pripisuješ slabi drži, napačnemu gibu, prepogostemu sklanjanju ali celo poškodbi, ki je posledica določene fizične aktivnosti.

bolečine v hrbtu, bolečine v križu, boleč hrbet, bolečine rama, bolečine vrat, čustva, negativna čustva, napetost, stres

Najpogostejši vzrok običajnih bolečin v vratu, ramenih, hrbtu, zadnjici in udih je sindrom tenzijskega miozitisa ali tenzijsko mišični sindrom (TMS). TMS je povezan tudi z drugimi diagnozami, kot so hernija diska, ukleščeni živec, skolioza, osteoartroza kolka, fibromialgija ipd. 

Vse te bolečine, ki jih povzroča TMS, so lahko odraz težkih čustev, ki si jih nočeš ali ne želiš priznati. Bolečina je lahko hujša čez dan ali ponoči, morda je najhujša, ko se zbudiš in poskusiš vstati iz postelje, čez dan pa postopoma izzveni. Ali pa ti je zjutraj najbolje in se bolečina v hrbtu čez dan stopnjuje. Bolečina in neugodje se lahko poslabšata ali izboljšata, ko sediš, stojiš na mestu ali pa med hojo. Lahko pa v tvojemu življenju dobesedno prevladuje bolečinski sindrom, ki se ga zavedaš in ga občutiš vse budne ure. 

Morda si opazila, da ko določene neprijetne občutke izraziš, bolečina v hrbtu kmalu popusti in zdravil ne potrebuješ, ali pa se potreba po njih zmanjša.

Kaj lahko narediš sama?

Ko se zaveš bolečine v hrbtu, zavestno razmišljaj o potlačenem besu in vzrokih zanj. Telo ti namreč prek bolezenskih znakov pošilja določena sporočila, ki so povezana s tvojimi čustvi. Različni viri povezujejo bolečine v križu s strahovi in negotovostjo, na negativna čustva pa velikokrat vplivajo tudi slabi medsebojni odnosi. Če imaš bolečine v križu, opazuj svoje misli in probleme čez dan. Zaupaš v življenje? Verjameš, da te življenje podpira tako kot tvoja hrbtenica?

ozavesti bolečino v hrbtu, bolečina v hrbtenici, izrazi čustva, pozitivna čustva, odpravljanje bolečin v hrbtu

1. Ozavesti bolečino

Bolečina se lahko pojavi v vratu in ramenih, z otrplostjo, mravljinčenjem in šibkostjo v eni ali obeh rokah. Pojavi se lahko tudi v kolenih, gležnjih, na spodnjem ali zgornjem delu stopal, na eni strani ali na obeh.

2. Prični z meditacijo

Zdravljenje bolečin prični z razmišljanjem. Pot iz bolečine v hrbtu lahko najbolje in najhitreje najdeš v tišini in samoti, zato si vsak dan privošči čas za sprostitev.

3. Telesna dejavnost

Bolečina v hrbtu in strah pred pojavom bolečine lahko zmanjšata voljo do gibanja ter telesne aktivnosti. Četudi je potrebno več časa, da prideš v formo, je najbolj pomembno, da napreduješ, četudi počasi.

Odlična podpora pri odpravljanju bolečin v hrbtu je svetlobna terapija s pripomočkom Bioptron. Pomagala ti bo pri odpravljanju bolečin v spodnjem delu hrbtenice, rami in vratu, ter pri lajšanju sindroma karpalnega kanala.

Več informacij o svetlobni terapiji najdeš na povezavi: https://www.omega-svetovanje.si/storitve/svetlobna-terapija-bioptron/.

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja